Details:

Gemeentes:

Marken:

Markestenen?

Keisteen bij de MeunsterFoto: Leander Post


Steen (kei) aan de Munsterdijk op de grens van marken Brammelo, Hoonte (Neede) en Mallum (Eibergen). Het markeboek van Brammelo meldt in 1709 dat hier een markepaal stond. Volgens het proces-verbaal der grensbepaling van het grondgebied der gemeente van Haaksbergen (1825) lag de steen er toen al. De steen zal dus geplaatst zijn in de 18e eeuw.
Henk de Reus meldt over deze steen1:
Deze grenssteen is, om wat voor reden dan ook, vele jaren lang begraven geweest. De huidige bewoner van het huis [...] heeft met een prikstok de steen gelokaliseerd en herplaatst op het snijpunt van de grenzen Haaksbergen, Neede en Eibergen.

De huidige bewoner is in dit geval Johnny Lankheet, die in 1999 de steen terugvond. Hij wist van zijn vader en grootvader dat de steen hier nog moest liggen, en vond hem vlakbij de juiste lokatie2.

Op sommige kaarten staat het hoekpunt van de grens midden op de Munsterdijk. De steen echter staat in de tuin, zo'n 10 meter van de weg, de correcte positie: de grens tussen Brammelo en Mallum, en de grens tussen Mallum en Hoonte zijn nog goed te zien, zie de foto's hieronder. In 2017 is de N18 net langs het huis aangelegd, waardoor de Munsterdijk niet langer een handige sluipweg is.
Het informatiebord is in 2016 geplaatst.

Bronnen

  1. Henk de Reus, Gemeentelijke grenspalen tussen Neede en Eibergen, in 'Old Nee', nr 84 (maart 2016).
  2. Johnny Lankheet, toespraak tijdens de Loakgang van 20 mei 2017.