Details:

Gemeentes:

Marken:

Markestenen?

Leppinkpaal (34.47-06)De Leppinkpaal, ook wel Leppe(n)paal genoemd, staat op de grens van de marken Buurse en Usselo. De naam "Leppinkpaal" komt uit het proces-verbaal der grensbepaling van de gemeente van Lonneker, Haaksbergen spreekt van "Leppinkspaal". De paal is 42 cm breed en 37 cm diep.

Als Leppinkpaal genoemd in het Proces-verbaal der Grensbepaling van Haaksbergen (1825) en Lonneker (1826). Vanaf dat moment tevens grensscheiding tussen de gemeenten Haaksbergen en Lonneker. Sinds 1934 de begrenzing tussen de gemeenten Haaksbergen en Enschede. De paal is vernoemd naar het nabijgelegen erve de Leppe of Leppink (Oude Haaksbergerdijk 310). Deze grenspaal is rijksmonument 465941.
Het (nieuwe) informatiebord is in 2015 geplaatst, en is in 2020 al vervangen omdat het wit van de letters eruit viel.

De Leppinkspaal heeft lange tijd aan de rand van het weiland gestaan omdat hij eigenlijk in de weg stond. Op 23 november 2000 is hij echter als eerste aanzet van de landherinrichting Enschede-Zuid door wethouder Dick Buursink en gedeputeerde Kemperman weer op z’n oorspronkelijke plaats gezet. Dit naar een idee van Jan Berenbroek uit de Broekheurne, geopperd tijdens een eerdere loakgang2. De foto van de SHSEL hieronder toont een oude situatie, waarbij de paal nog langs het pad staat, zie ook de overige foto's.
Bronnen

  1. Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
  2. Harry van der Sleen, Loakgang 9 april 2016.
  3. Op de grens, Leppenpaal.
  4. Historische Kring Haaksbergen, Merkstenen uit onze cultuur, (1998).
  5. Markegrenzen en markestenen, Documentatiemap 294, Stichting Historische Societeit Enschede-Lonneker (1993 en later).