Details:

Gemeentes:

Marken:

Markestenen?

Goorpaal (34.46-01)Foto: Leander Post


De Goorpaal stond op de grens van de marke Haaksbergen en Honesch en de marke Usselo. Als 'een steenen paal staande ten zuiden de hooilanden van Egbert Leefers op het gemeente veld genaamd de Goorpaal' vermeld in het Proces-verbaal der Grensbepaling van Haaksbergen (1825) en Lonneker (1826).

De paal stond oorspronkelijk in een laag en nat gebied. Zo'n gebied werd een 'goor' genoemd. Het gaat hier om het stroomdal van de Hagmolenbeek. Aan de Haaksbergse kant werd het gebied, dat tot in de 19e eeuw nog grotendeels markegrond was, in de gerichtsprotocollen van 1628 het Wiechersgoor genoemd. De oorspronkelijke locatie is tussen de weg en het fietspad aan de overkant, waar herplaatsing niet mogelijk was.

Op 19 september 2020 is de paal geplaatst. De afmetingen zijn: 35 cm breed, 20 cm dik, en 75 cm boven de grond. De paal is geschonken door de familie Kristen uit Groot Driene. Op 19 november 2022 werd de paal onthuld door Gerrie Kristen. Dit als eerbetoon aan Gerard Kristen, die 2 jaar geleden onverwacht overleden is. De grens van de gemeentes Haaksbergen en Enschede is hiermee weer 'gesloten'. Het informatiebordje werd bevestigd door de burgemeesters van Haaksbergen, Rob Welten, en Enschede, Roelof Bleker. Een staaltje van goede samenwerking. Als altijd maakte Harry van der Sleen weer een mooie impressie van de plaatsing en onthulling van de paal.

De Goorpaal staat vanaf 2020 (!) op de topografische kaart.