Details:

Gemeentes:

Marken:

Markestenen?

Avenhuissteen (8.52-02)De Avenhuissteen lag op de grens van de marke Zenderen en Bornerbroek en de marke Albergen, nr. 2 in het proces-verbaal van de gemeente Borne. In het proces-verbaal van de grensbepaling van Borne (1820) wordt hij omschreven als
steen leggende aan de oostzijde van een stuk bouwland van het Erve Avenhuis behorende de Armenstaat van de gemeente Oldenzaal genaamd Avenhuis steen en gemerkt met de letters der gemeente en genumerd no. 2.
Mevrouw Van Harten-Fransen zegt over deze steen, dat dit mogelijk de steen was, die eeuwen geleden herhaaldelijk door de Sendersen werd ontvreemd en voor de Albergers tot processen heeft geleid.1


In het veld is er weinig terug te vinden van de locatie van de steen, alleen een bordje van de gemeente Tubbergen geeft aan dat hier ook nu nog de grens loopt tussen de gemeentes Borne en Tubbergen. Rechts op de foto (klik de foto voor een vergroting) is met een rood ovaal aangegeven waar de locatie geweest moet zijn, volgens onze metingen ongeveer 37 meter van de wegkant en 4 meter van de Loolee. De steen is al lang geleden verzonken, maar werd in 1994 blootgelegd, zie de foto van Harry Nollen. Op de oorspronkelijke locatie hebben Bert Nijkamp en Gerhard Post op 23 januari 2021 een prikactie gehouden, zonder succes.

Volgens nadere informatie van Bennie Nollen zou de steen nog steeds aanwezig moeten zijn, onder de draad langs het schouwpad. Op 12 augustus 2021 is daarom een nieuwe poging ondernomen met maar liefst 5 prikkers (Bert Nijkamp, Gerrit Maathuis, Harry van der Sleen, Bart Jansen en Gerhard Post). Gerrit Maathuis paste 37 meter af vanaf de weg, prikte onder de draad, en had meteen beet. Na blootlegging is de steen weer gedeeltelijk toegedekt, in afwachting van de medewerking van het waterschap. De Tubantia wijdde er een mooi stuk aan.
Volgens de metingen in 1994 door Harry Nollen meet de steen 85 x 85 cm. Hij is naar schatting 50 cm dik. Het gewicht zal daarmee ongeveer 600 kg zijn.

Verwijzingen

  1. M.G.E. van Harten-Fransen, Grens- en Markestenen rond de gemeente Borne, (1992).