Details:

Gemeentes:

Marken:

Markestenen?

Zandboerpaal (35.44-02)De Zandboerpaal ligt op de grens van de marken Twekkelo en Oele Woolderzijde. De paal is een replica, geplaatst op 5 september 2015. Deze herplaatste paal stond eerder bij de oprit van de boerderij de Zandboer en is afkomstig van een gesloopte bakkerij in Boekelo. Hij is door Twence geschonken aan de Loakstenen- en begraafplaatsen commissie van de Stichting Historische Sociƫteit Enschede-Lonneker. Deze heeft vervolgens de paal in bruikleen aan Twence gegeven, om de lokatie van de Zandboerpaal te markeren.
In het proces-verbaal van de gemeente Hengelo (1820) krijgt de paal nummer 13. In de eerste versie van het proces-verbaal vervolgt de grens vanaf deze paal naar paal nummer 14, de Belderspaal. De Zandboerpaal was toen dus een knikpunt in de grens. In 1821 wordt de grens gecorrigeerd, omdat de Fabelhuttesteen vergeten was; deze krijgt nummer 13a. Hierdoor staat de Zandboerpaal nu op een recht stuk grens. Op de overzichtspunt van de gemeente Hengelo (1832), figuur 1 in het document, ontbreekt de paal en krijgt de Fabelhuttepaal ten onrechte nummer 13.


Bron: www.topotijdreis.nl


Het bosje van 100 meter bij 60 meter waar de paal in staat, komt al voor op de topografische kaart uit 1889 (zie kaartje hierboven) en is op de kadastrale kaarten van 1832 ook te herkennen. Mogelijk is het een verwilderde kamp (ontginning).

In mei 2021 was het informatiebordje plotseling verdwenen, na werkzaamheden in het bosje. Na contact met Twence is het op 11 juni alweer herplaatst.

Verwijzingen

  1. Plaatsing Zandboerpaal.