Platform


Nieuws

Deelnemers

Nieuws

Hengelo, 17 juni 2023
Vandaag werden 19 informatiebodjes 'onthuld' in Museum Hengelo. Door samenwerking tussen verschillende heemkundegroepen konden we deze ineens bestellen, en vandaag presenteren. In de komende maanden zullen de bordjes in het veld geplaatst gaan worden. De bordjes komen in de gemeentes Almelo, Tubbergen, Borne, Hof van Twente, Dinkelland, Haaksbergen, Hengelo en Enschede.
De Tubantia bracht het nieuws in alle edities.
Enschede, 8 april 2023
Vandaag werden twee tegels geplaatst ter herinnering aan de steen in het veld ten westen van Janninks bleek en de steen aan de weg naar Haaksbergen tegenover het huis van Derk Eversen. Deze twee punten zijn knikpunten in de markegrens tussen Usselo en de Esmarke. Deze knikpunten zijn hoogstwaarschijnlijk gemarkeerd geweest met een steen of een paal, maar hier hebben we verder geen kennis over. Harry had twee tegels van het formaat van een stoeptegel gemaakt met het logo van de SHSEL erin. De plaatsing ging soepel, het was in een uurtje gepiept.
Haaksbergen, 19 november 2022
Vandaag werd de Goorpaal onthuld door Gerrie Kristen. Dit als eerbetoon aan Gerard Kristen, die schenker van de paal, die 2 jaar geleden onverwacht overleden is. De paal is de laatste markering die nog ontbrak op de grens van de gemeentes Haaksbergen en Enschede; deze grens is nu weer 'gesloten'. Het informatiebordje werd bevestigd door de burgemeesters van Haaksbergen, Rob Welten, en Enschede, Roelof Bleker. Een staaltje van goede samenwerking.
In de Tubantia verscheen op 21 november een uitgebreid artikel over de onthulling.
Gees, 28 oktober 2022
Ook in Drente is er belangstelling voor markestenen. Om die belangstelling nog meer aan te wakkeren was er op 28 oktober een symposium. Er waren ongeveer 100 deelnemers, vooral belanghebbenden in de boermarken, waarvan er 87 aangesloten zijn bij de Vereniging Drentse Boermarken. Als afsluiting werd een markesteen tussen Gees en Zwinderen onthuld door de commisaris van de koning (Jetta Klijnsma) en de burgemeester van Coevorden (Renze Bergsma).
De pers besteedde er uitgebreid aandacht aan. Een mooie dag in veel opzichten.
Enschede, 30 september 2022
Het laatste grenspaaltje van de grens 1884-1934 tussen Lonneker en Enschede. De Historische Societeit Enschede-Lonneker was er enthousiast over, en dat enthousiasme werd gedeeld door de v.v. Rigtersbleek. Zo kwam een fraai informatiebordje tot stand dat op 30 september 2022 werd onthuld door wethouder Arjan Kampman en voorzitter van de Loakstenencommissie Harry van der Sleen, onder het toeziend oog van Sara Nijenhuis, voorzitter van v.v. Rigtersbleek. Er werd nageborreld in de kantine van de voetbalvereniging.
In de Tubantia verscheen op 29 september een artikel over het paaltje.
Enterbroek, 23 augustus 2022
Onder grote belangstelling werd de Vosbrinksteen onthuld door vertegenwoordigers uit Wierden, Almelo en Delden. Het punt ligt tegenwoordig op de grens van Almelo, maar was van oudsher het driemarkenpunt de marken Enter, Zenderen-Bornerbroek en Deldenerbroek-Deldeneresch. Wethouder Eugène van Mierlo (Almelo) hield weer een mooie inleiding. Na de aansluitende onthulling waren er gekoelde dranken, geen overbodige luxe op deze hete dag.
(foto: Bert Nijkamp)
Enschede, 9 juli 2022
Het bord staat er al meer dan twee jaar bij de Viermarkenlinde, maar door Corona is het nooit onthuld. Dat moest er toch van komen, en al was er geen mooie onthullingsdoek, het is toch gelukt! Aansluitend fietsen de belangstellenden een klein rondje Groot Driene. Mede dankzij het mooie weer een geslaagde middag.
(foto: Klaas Keizer)
Enschede, 16 april 2022
Bij de actiepunten van de Loakstenencommissie stond jaar-in-jaar-uit: Steen aan de Horstlanden omhoog halen. Op 26 maart 2022 was de eerste poging. Nadat de steen blootgelegd was, bleek hij te zwaar om met handkracht te verplaatsen. Vandaag ging het soepel. Met hulp van de bewoners, die een vrachtwagen met grijper hadden geregeld, was het snel voor elkaar. Tijd genoeg om na te genieten in het zonnetje.
(foto: Harre Heinst)
Beuningen, 4 maart 2022
De Dree Marken gaat door! Op vrijdag 4 maart 2022 was de grens van De Lutte met Beuningen aan de beurt. Hier zijn maar liefst 13 nieuwe stenen geplaatst. In Hallo Losser werd er aandacht aan besteed: Markestenen krijgen een (nieuwe) plek in Beuningen.
(foto: Theo Kip/Hallo Losser)
Delden, 23 februari 2022
Met hulp van Gildebor werden vandaag de SD-palen geplaatst, zie de Populierpaal en de Paal op de grens van Jan ter Mars en de weduwe ter Horst. De SD-palen stonden van 1983 tot 2014 op het Ressingplein, midden in Delden. Dankzij een melding van Erik Reinderink van Haafkes uit Goor, zijn de palen weer in zicht gekomen. In Nieuws uit Delden verscheen Zandstenen grenspalen 'Schoutambt Delden' teruggeplaatst.
(foto: Hans Beerens)
Almelo, 27 januari 2022
Grenspaaltjes als collectors item. De Historische Kring Almelo spant zich in om de witte paal met blauw venster en drie Almelose ruitjes op de oude gemeentegrens van Almelo te bewaren. Deze paaltjes zijn nu in miniatuur beschikbaar, 12 cm of 20 cm hoog. Lees erover in de Tubantia.
(foto: Bert Nijkamp)
Zenderen, 12 augustus 2021
Met hulp van Bennie Nollen werd de Avenhuissteen nu wel gevonden: zoals hij zei precies onder de draad tussen het schouwpad van de Loolee en het maisveld. Het bleek een behoorlijk grote steen te zijn in een opvallende rode kleur. De Tubantia wijdde er een mooi stuk aan. Hopelijk kan hij bovengronds zichtbaar gemaakt worden.
Beckum/Boekelo, 7 augustus 2021
De paal lag al een tijdje klaar, maar door Corona kwam het plaatsen er niet van. Maar vandaag onder belangstelling uit Enschede, Boekelo en Hengelo werd de Breiderpaal geplaatst en gedoopt. Met dank aan Hennie Vossebeld voor de logistiek en de koffie...
Almelo, 29 maart 2021
Niet onverwacht natuurlijk, maar in Almelo is altijd wat te doen. Op 29 maart 2021 werd een informatiebordje bij de Lambertspaal geplaatst, een samenwerking tussen heemkundigen uit Almelo en Albergen. Zo is de paal aan de anonimiteit ontrukt. Aan de overkant van de weg staat nog een Drie Ruiten grenspaaltje, dat vermoedelijk in de jaren 1960 geplaatst werd. Deze zijn ondertussen zeldzamer dat de palen uit de 18e en 19e eeuw! Zie ook de kaart van Drie Ruiten grenspaaltjes.
(foto: Bert Nijkamp)
Oldenzaal, 2 november 2020
Zoals al aangekondigd in de Hart van Oldenzaal werden vandaag zijn 7 wigboldpalen geplaatst. De lokaties komen uit een document uit 1642. Het document is nageplozen door de werkgroep grensstenen van de Historische Vereniging De Dree Marken, en overleg met de gemeente Oldenzaal leidde tot dit fraaie resultaat. Het wigbold stond aan het begin van de ontstaansgeschiedenis van de stad Oldenzaal, de wigboldpalen die dit gebied afbakenden zijn daarmee een tastbare herinnering aan de geschiedenis van Oldenzaal.
(kaartje: De Dree Marken)
Haaksbergen/Enschede, 19 september 2020
Een replica van de Goorpaal is geplaatst op een prachtige zaterdag, op een mooie plek. Een 'goor' is een laag en nat gebied, in dit geval het stroomdal van de Hagmolenbeek. In 1820 stond de paal nog op markegrond, de weg werd later aangelegd.
(foto: Nico Spit)
Delden, 8 september 2020
Een replica van de paal ten oosten van Carelshaven is geplaatst. De oorspronkelijke paal is in 1972 verdwenen bij de aanleg van de rondweg om Delden. Op basis van een foto uit 1972 is de nieuwe paal voorzien van de inscriptie SD N18. Dank aan Landschap Overijssel, stichting Twickel, provincie Overijssel en de gemeente Hof van Twente voor hun betrokkenheid.
In de media verschenen meerdere artikelen en ook Landschap Overijssel bracht de plaatsing.
Hof van Twente, 5 augustus 2020
De twee palen die jaren bij de publieksingang van het stadhuis van Delden hebben gestaan, zijn na jaren vragen en zoeken weer boven water. We zouden ze graag terugplaatsen op de plek waar ze oorspronkelijk gestaan hebben. Weet u hier iets over stuur dan s.v.p. een bericht naar Mike de Ruiter. Een van de palen is mogelijk de Populierpaal geweest.
(foto: screenshot van Hofnieuws, 5 augustus 2020)
Almelo, 25 juli 2020
De Brandrietsteen staat weer. Zo'n 50 jaar geleden werd hij beschadigd bij werkzaamheden, maar het bovenste deel is bewaard gebleven en nu herplaatst. Bert Nijkamp wist de eigenaar hiertoe te bewegen, en betrok ook de stichting Heemkunde Albergen/Harbrinkhoek in de persoon van Gerrit Maathuis erbij. Op de foto staan deze hoofdrolspelers. OOk de weekbladen pikten het op, zie bijvoorbeeld Op en rond de essen (28 juli 2020).
(foto: Lisanne Nijkamp)
Eibergen, 14 juli 2020
Op 14 juli 2020 maakte een gezelschap van de Historische Kring Eibergen, op een druilerige avond, een leerzame tocht langs een aantal grensstenen op grens van Haaksbergen en Eibergen. Nico Spit, kenner van alles wat met grens-, marke-, provincie- en jachtstenen te maken heeft, vertelde boeiend over het hoe, waarom en wanneer de stenen geplaatst waren.
(foto: Henk Sieben)
Hengelo, 4 juli 2020
In aansluiting op het onderstaande bericht is ook in Hengelo, vlakbij de Hollinkbergsteen, een informatiepaneel onthuld. Gelukkig konden we weer gasten uitnodigen, waarvan er zo'n 50 waren. Gerrit Welberg verzorgde (zoals vaak) het inhoudelijke gedeelte, waarna wethouder Bas van Wakeren de onthulling voor zijn rekening nam.
(foto: Wilma de Hoog)
Enschede, 20 mei 2020
Het boekje met fietsroutes langs de markegrenzen van Enschede is uit! Een feestelijke uitreiking zat er helaas nog niet in, maar wie weet... Vandaag stond een mooi artikel in de huis-aan-huis van Enschede.
Zuna, 16 januari 2020
Vandaag in de Tubantia: "Zunasche heide terug in oorspronkelijke staat". Het is een project van Staatsbosbeheer. Hierbij is ook aandacht voor het zichtbaar maken van de markegrens, zie het kaartje hiernaast. Het punt "Herstel Markepaal, inclusief informatiebord (18)" is de Nijkampspaal, aan de Schoneveldsweg, op de grens met Rijssen. Bijna recht naar het noorden (tikje oost) wordt de markegrens zichtbaarder gemaakt. Deze wijkt af van de gemeentegrens tussen Wierden en Hellendoorn, die meer in noord-oostelijke richting loopt.
(kaartje: SBB/Tauw)
Hakenberg, 8 januari 2020
De werkgroep Grensstenen van De Dree Marken heeft drie markestenen teruggevonden op de grens van De Lutte en Beuningen. Een mooi succes, en volgens Wilbert Kallenberg: "Als het dan lukt om zo’n steen weer terug te vinden, is dat een magisch moment". De drie nu weer gevonden originele markestenen zijn niet direct toegankelijk en liggen verscholen in het bos. Lees ook het bericht van Natuurmonumenten.
(foto: Natuurmonumenten)
Mariaparochie-Harbrinkhoek, 15 oktober 2019
Op 25 oktober 2019 is de Wegpaal met enthousiaste medewerking van de dorpsraad Mariaparochie-Harbrinkhoek herplaatst. Hij staat weer in Mariaparochie, aan de Tubbergerweg, vlakbij de kerk en prachtig zichtbaar. Een prachtige afsluiting van een Almelo's wonderjaar (wat grenspalen betreft...). Lees Wegpaal voor meer informatie.
Granerbrug, 12 oktober 2019
Een groep van circa dertig personen was deze zaterdagmiddag aanwezig aan de Vosbultweg in Glanerbrug om daar een markesteen te onthullen. Het is niet de originele steen; we weten niet precies wanneer en hoe die verdwenen is, maar een vervangende steen. Deze steen was op de juiste tijd op de juiste plek. Lees Steen aan de kamp in het veld voor meer informatie.
(foto: Dick Buursink)
Almelo, 31 mei 2019
De Vredepaal staat weer! Dankzij de inspanningen van Bert Nijkamp is een mooie oplossing gevonden. Het lijmen van de delen was niet succesvol, maar met een stevige fundering staat ie als vanouds, zij het iets verder van de eik af. Zie ook het artikel in het Almelo's weekblad!
De foto is van het onderstuk, erop klikken laat een grotere versie zien. Als iemand opheldering kan geven over de inscriptie, stuur dan s.v.p. een mail naar Bert Nijkamp.
(foto: Bert Nijkamp)
Enschede, 11 mei 2019
Onder grote belangstelling is de wapensteen bij Sandersküper onthuld. Deze was geplaatst op 8 december 2018, zie hieronder. De onthulling vond plaats net voor de Europese verkiezingen, en daarnaar werd dan ook veel verwezen. Zelfs de Europa hymne kwam langs. De paal verbindt wat hij vroeger moest scheiden...
Vooral in de Duitse pers werd er aandacht aan besteed.
Enschede, 26 april 2019
De Van Poal tot Poal route is vernieuwd! Dat was nodig, omdat de palen is in slechte staat waren, en de SMS functie niet meer werkte. De informatiepanelen en QR code bordjes zijn opnieuw ontworpen, en op 26 april met zo'n 100 bezoekers onthuld. Die fietsten daarna de eerste kilometers van de route.
In de Tubantia verscheen een uitgebreid artikel. Ook 1Twente Nieuws bracht een item (start na 3:49 minuten).
(foto: Jan Brummer)
Rossum, 11 april 2019
Op initiatief van Hennie Engelbertink en het bestuur van de marke Rossum zijn op de markegrenzen binnnen de gemeente Dinkelland bordjes geplaatst. Een prachtige manier om de geschiedenis van de regio onder de aandacht te brengen. Onder grote belangstelling werd het eerste bordje in Rossum onthuld. In de komende tijd zullen er nog 43 volgen.
Het Dinkelland nieuws en de Tubantia brachten het nieuws.
(foto: Maria Löbker-Ribbert)
Berghuizen, 26 maart 2019
Alle stenen van Berghuizen zijn (eindelijk) verwerkt. Daarmee hebben meer dan 200 stenen een eigen pagina gekregen! Het begint bij nummer 001, de Viermarkenlinde en eindigt bij nummer 206, de Steen ten zuidwesten van het Snijders huis. Er zijn echter 205 pagina's, er ontbreekt er een. Dit komt omdat een QR code is zoekgeraakt...
Vliegveld Twente, 15 maart 2019
Op een regenachtige middag, omringd door andere regenachtige dagen, is de Steen tussen het Deurningse en Lonneker veld onthuld. Ondanks het slechte weer, waren er toch zo'n 25 aanwezigen die Harry van der Sleen hoorden vertellen over de geschiedenis van dit punt. Nadat de tegel geplaatst werd, was er nog net tijd voor de grenspoal borrel... Daarna naar huis om droog en warm te worden.
Hengelo, 2 maart 2019
Op een zonnige middag, omringd door regenachtige dagen, is de Steen bij Pallas onthuld. Aan een publiek van 20 personen gaf Gerrit Welberg een overzicht van de akelige dingen die kunnen gebeuren als je met grensstenen gaat slepen, gevolgd door een beschrijving van het grensconflict tussen Groot Driene en Klein Driene dat hier in het eind van de 18e eeuw speelde. De grenspoal borrel is ondertussen standaard...
Azelo, 12 januari 2019
Het weer kon beter, maar toch met z'n vijven op zoek naar een ondergrondse steen, de steen aan de oostkant der Eulder Beek bij het bouwland van J.H. Wannink. De steen is volgens mevrouw Van Harten-Fransen ooit door buurtbewoners verzonken. De locatie ligt vlak langs de A35, met een mooi meanderende Azelose beek. De grens tussen marke Azelo en de marke Zenderen en Bornerbroek volgt deze beek, soms links soms rechts. Daarnaast is er nog wel wat "geknutseld" aan de beek. We hebben nu geprikt aan de westkant van de beek, zonder succes helaas. Misschien moeten we toch de oostkant eens proberen... Hoe dan ook, Joop Kroeze heeft iets verderop al een steen laten plaatsen, als herinnering aan deze. De foto toont de harde werkers.
Sandersküper, 8 december 2018
De prachtige wapensteen is herplaatst. Deze rijksgrenspaal stond een kilometer verderop, is daar begin jaren 1970 ontvreemd, maar dook dit voorjaar weer op. De plaatsing werd professioneel uitgevoerd door onze noabers, helaas onder slechte weersomstandigheden. Maar dit heb een voordeel: de tekening van de steen op de foto komt wel heel mooi uit. Dat de "Ov" van "Overijssel" verdwenen is, danken we aan Belgische soldaten die hier de rust moesten bewaren in 1945.
Hengelo, 1 december 2018
De steen bij Pallas is herplaatst. Hij lag al twee jaar onzichtbaar een 50 meter verderop, maar staan nu mooi zichtbaar aan de Schoppenweg, met een informatiebord erbij. De weg en de steen verwijzen beide naar een bewoonde schoppe (schuur), die de aanleiding voor een grensconflict was, eind 18e eeuw.
Enschede, 9 november 2018
De Hoge Boekelersteen is herplaatst. Eerder was een andere steen als de markesteen aangewezen, maar door betere plaatsbepaling, bleek dat deze steen het heel waarschijnlijk niet was. Daarom is een nieuwe steen geplaatst, precies op de nog zichtbare markegrens.
(foto: Harre Heinst)
Almelo, 4 oktober 2018
De Beusepaal is herplaatst. De (halve) paal bleek ergens in een schuur te liggen, en is beschikbaar gesteld om op de juiste plek te herplaatsen. Met veel dank aan Bert Nijkamp voor de organisatie, bouwbedrijf Westerhof voor de plaatsing en het Waterschap voor de goede samenwerking.
(foto: Bert Nijkamp)
Enschede, juli/augustus 2018
De drie begeleide wandelingen langs de Wigboldroute waren een groot succes, met een totale opkomst van 55 deelnemers. De meesten wisten ervan via het bericht in Huis aan Huis Enschede, of via aankondigingen van de historische societeit SHSEL. De reacties waren lovend, vooral de oude foto's werden als waardevolle aanvulling ervaren. Voor herhaling vatbaar.
(foto: SHSEL)
Borne, 8 augustus 2018
Met prachtig weer en onder ruime belangstelling is aan het Van Speykplein in Borne de steen op hoek van de bosgrond van het Domein onthuld. Dit is een van de drie stenen die op 30 juni 2018 herplaatst werden door de heemkundigen uit Borne, met name Joop Kroeze en Bertie Velthuis. Hiermee is een reeks van 7 opeenvolgende grensstenen van Woolde gerealiseerd!
Azelo, 30 juni 2018
In Twente zijn er twee veldkeien met inscriptie bekend, maar de ene was een paar jaar zoek. Dankzij de naspeuringen van Joop Kroeze is hij terecht (hij was nooit ver weg, eigenlijk...). Hij ligt nu ook bijna weer op de plek vanwaar hij in 1986 werd verplaatst naar Zenderen, vlak bij de Hondenborg aan de weg van Borne naar Bornerbroek. Dit is hem: steen bij het weiland van Lourens Bos.
Enschede, 29 september 2017
Met prachtig weer en onder de belangstelling van twee schoolklassen en nog wat andere mensen, werd de steen bij de Stroinksbleek onthuld. Maar voor het zover was moesten de dochter van boer Sprakel en boer Hulsmaat eerst nog tot elkaar komen. De steen is een paal, weer fraai gemaakt door Jan Zwiggelaar.
Hengelo, 9 september 2017
In de stromende regen werd op Open Monumentendag 2017 een informatiepaneel op de hoek van de IJsselstraat en de Haaksbergerstraat onthuld. Het paneel geeft aan de ene kant informatie over de Welbergsteen en aan de andere over de fietsroute langs de grens van Woolde.
(foto: Hans Beerens)
Raad van State, 28 juni 2017
De Hegesteen (of Heegesteen) voor de Raad van State, wie had dat gedacht? En waarom? Lees de uitspraak van het hoger beroep. Iets eenvoudiger is om het artikel in de Tubantia te lezen. Wordt de steen nu weer zichtbaar? Wie weet... De luchtfoto (van bing maps) toont het knikpunt in de grens met de perceelscheiding, waar de Hegesteen tot 2012 boven de grond lag.
Het Hulsbeek, 1 juni 2017
Onder grote belangstelling is het routeboekje van de 'Loakgang rond Oldenzaal' gepresenteerd. De samensteller, Wilbert Kallenberg, lid van de grensstenengroep van De Dree Marken, gaf een fraaie presentatie met talloze redenen om het routeboekje te kopen. De loakgang volgt de grens van de marke Berghuizen. Als u wilt weten hoeveel markestenen u daarbij tegenkomt, koop dat boekje... Zie ook het artikel in de Tubantia.
Het Twistveld, 20 mei 2017
De Loakgang van de Historische Kring Haaksbergen was een groot succes. Zo'n 70 deelnemers fietsten in 4 groepen van de steen bij Meunster eerst naar het Krakeel. Daar werd, na een boeiende lezing van Eric Ooink de teruggevonden paal onthuld door de burgemeesters van Haaksbergen en Berkelland. De Loakgang ging daarna verder langs de grens van Overijssel en Gelderland om te eindigen bij Niekerk. Zelfs onder het genot van Bier kon Nico Spit de aandacht vasthouden. Toen moest de Bratwurst nog komen... De Tubantia (editie Berkelland) bracht een uitgebreid artikel.
Haaksbergen, 1 april 2017
De Historische Kring Haaksbergen is druk bezig met de voorbereiding van de Loakgang op 20 mei 2017. Als onderdeel daarvan werd op 1 april de grens tussen Overijssel en Gelderland nader onderzocht, onder leiding van Nico (zie foto). Hier blijkt dat (bv) google wel wat vereenvoudigingen heeft toegepast. Op de grens tussen de Hellekampspaal en de Mallumseveenpaal moeten nog vier palen gestaan hebben. De foto toont de locatie van de Zandpaal. De landweer is nog aanwezig en maakt een zichtbare knik. Zit de Zandpaal nog in de grond? Onze beperkte prikactie leverde niets op.
Almelo, 11 maart 2017
Bert & Bert van beide kanten van de grens zijn hier in actie bij de speurtocht naar de Beusepaal. De paal is in de jaren 1980 verdwenen tijdens de aanleg van een duiker over de Beusegraven. Volgens Hagens zou het onderstuk nog in de grond zitten. Helaas had de prikactie geen succes. Maar als bonus stond voor de boerderij nog wel de Wegpaal. Door de bewoner aangezien voor de Beusepaal...
Oldenzaal, december 2016
De markestenen groep van de Dree Marken heeft een grote slag geslagen. In enkele weken tijd zijn er 20 stenen op de grens van Berghuizen herplaatst. Hiervan nam de gemeente er 14 voor zijn rekening.
(foto: Wilbert Kallenberg)
Enschede, 28 oktober 2016
De steen bij Groot Peter is feestelijk onthuld. Onder het toeziend oog van een schoolklas kinderen vond de boer van Groot Peter (Esmarke) de liefde over de grens in Usselo. Daarnaast werd een vrijwilliger uit de klas "afgeranseld" op de steen, waarna eindelijk het snoep werd uitgedeeld.
Hengelo, 3 juli 2016
De derde fietstocht langs de grens van Woolde alweer. Bij de eerste (18 oktober 2015) werkte het weer niet mee, en bij de tweede (22 mei 2016) de weersvoorspelling niet. Ook vandaag regende het nog flink om 1 uur, maar om 2 uur (de vertrektijd) was het weer prima. Zo gingen we met 25 personen op stap, en bewonderden markegrenzen en markestenen. De reacties waren weer enthousiast. Daarom organiseren we op 11 september een fietstocht langs de grens van Klein Driene.
(foto: Hans Beerens)
Denekamp, 2 juli 2016
De markestenengroep van Denekamp (Kay Schutte, Willy Wolkotte, Herman Lohuis en Martin Blokhuis) heeft vandaag twee markestenen gevonden. De eerste tocht op 18 juni had geen succes: de Dinkel werd aan beide kanten bezocht, en soms er middenin! Deze keer ging het beter en werden er twee stenen gevonden die ook in het proces-verbaal van de gemeente Denekamp genoemd worden. Beide liggen op de grens van de marken Denekamp en Beuningen.
(foto: Martin Blokhuis)
Ambt Delden, 10 juni 2016
De inspanningen van Peter Rekers betalen zich uit! Na vorige week een steen op de rens van Azelo gevonden te hebben, vinden hij en Michel Swarts SD N51 (Schoutambt Delden, Nr. 51). Buurtbewoner Jan Mensink wist precies waar hij lag, en na twee keer prikken was hij gevonden. Het is de tweede veldkei die we kennen met inscriptie. De eerste SD N11 lag in Zenderen bij het Richtershoes, maar is rond 2015 bij het bestraten verdwenen. Zouden alle gemeentelijke grensstenen van Ambt Delden een inscriptie hebben?
Hengelo, 14 mei 2016
Na vier maanden lobbyen bij de gemeente is er toestemming voor steen en plek. Vier dagen later staat de steen er, met behulp van de nu al befaamde vorkheftruck. Even voorzichtig met hem op een platte kant zetten, de doeken leveren geen nuttige bijdrage. De Welbergsteen staat prachtig, 1150 kg, op de hoek van de IJsselstraat en Haaksbergerstraat in Hengelo, op de grens van Woolde en Oele Woolderzijde.
(foto: Ellen Beerens)
Enschede, 22 en 23 april 2016
Twee topdagen voor de Loakstenencommissie van de Historische Societeit Enschede-Lonneker: er werden maar liefs 4 informatieborden gezet bij stenen die enkele maanden eerder herplaatst werden. Soms kost het wat meer moeite, maar gelukkig zijn er dan hulpvaardige buurtbewoners...
Usselo/Buurse, 9 april 2016
Vandaag was de loakgang langs de zuidgrens van Usselo. Met geanimeerde deelnemers, prachtig weer en een perfecte organisatie kon het niet meer stuk. Erik en Harry, dank voor deze mooie dag!
Haaksbergen, 11 maart 2016
Vandaag is het nieuwe informatiebodje bij de Veldmaterpaal onthuld. Deze onthulling staan symbool voor het project, ondersteund door Landschap Overijssel, waarbij alle oude informatieborden in Haaksbergen vervangen worden. Voor meer achtergrond over deze paal, zie het artikel op de site van de HKH. Van deze site is ook de foto hiernaast geleend.
Mallum, 16 december 2015
Vandaag zijn vijf nieuwe markestenen geplaatst rond Mallum, een marke bij Eibergen. De stenen zijn prachtig gehouwen met het logo van Stichting Marke Mallum en oude wapens. De hier afgebeelde paal staat bij de Mallumse molen, met links de houten paal met het kadastrale meetpunt. Zie het artikel in de Tubantia.
Haaksbergen, 28 november 2015
Een replica van de Koekoekspaal is vandaag geplaatst. De paal is bewerkt door Jan Zwiggelaar en geplaatst door Historische Kring Haaksbergen en Heemkundegroep Arfgood Buurse. De Koekoekspaal stond er in de jaren 1960 nog, en zou in een greppel gelegd zijn. Zoektochten met prikstokken en grondradar brachten de paal niet aan het licht, zodat besloten werd tot het plaatsen van een replica. Deze staat enkele tientallen meters van de oorspronkelijke plek, aan de overkant van de Buurserstraat.
Usselo/Buurse, 14 november 2015
De Veenpaal is vandaag feestelijk onthuld. De oorspronkelijke paal op de grens van de marken Buurse en Usselo is al lang verdwenen. De replica is in 2013 geplaatst, en vandaag verrijkt met het informatiebord. De paal is bewerkt door Jan Zwiggelaar en geplaatst door de Historische Kring Haaksbergen, Heemkundegroep Arfgood Buurse en de Historische Societeit Enschede-Lonneker.
Hengelo, 7 november 2015
De Steen bij Wegter is vandaag naar boven gehaald. De steen op de grens van de marken Hasselo en Woolde is rond 1920 door Johan Wegter verzonken. Toen in 1992 de boerderij afgebroken werd, is gepoogd de steen te vinden, zonder succes. In mei 2015 werd een nieuwe poging ondernomen door een werkgroep van Museum Hengelo. De coordinaten werden opnieuw berekend, en de steen werd op een meter afstand gevonden. De opgraving werd beschreven in de krant.